Drop Here 1st~

Tudung Oh! Tudung

Fesyen Tudung Bersanggul? 


Assalamualaikum w.b.t
Anda muslimah yang memakai hijab @ tudung?? kalau ya, korang semua boleh baca entry ini, bukan muslimah pun boleh turut sama baca, ok?. Entry ni actually aku ada terbaca kat blog member blogger saya dan sebelum ni pun dah pernah terbaca, kawan blogger aku tu mintak kita share sama-sama info ini. Apa dia?? mari kita baca sampai habis



FESYEN TUDUNG BERSANGGUL


Memang cantik tengok org pakai tudung dengan sanggul tinggi.. not that me teringin nak pakai camtu... tp bila baca balik this e-mail..hmmmm....but still it worth sharing..

ISU PENTING : FESYEN TUDUNG BERSANGGUL...

Saya rasa.. amat penting untuk saya kongsikan satu perkara ni.. Act, saya baru jer tau ttg perkara ni. Kalau kita semua perasan sekarang, fesyen bertudung bersanggul sangat2 femes sekarang. Saya tengok, majoriti yang bertudung, especially y pakai shawl...msti akan mengayakan tudung y dipakainya dalam keadaan bersanggul.


Sanggul yang saya maksudkan adalah seperti dlm pic diatas. Memakai tudung y menampakkn bonggolan dikepala. Jadi, sebab tadi saya dah terbaca berkaitan pemakaian tudung sebegini, jadi semestinya saya share dengan kawan2 semua . Renungkanlah hadith2 dibawah :

“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat” - hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.


Rasulullah s.a.w bersabda:

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-


KOMEN :

saya membaca terbaca entry ini terbuka hati untuk share sama dengan rakan-rakan blogger saya yang lain, saya rasa perkara ini perlu untuk orang ramai tahu.
sekiranya korang yang baca entry aku ni merasakan ia info yang baik dan bernas apa kata korang share sama dengan yang lain. Aku izin kan untuk copy entry ini, untuk kebaikan juga
(entry lain tak boleh! mintak izin aku dulu, huhu...) sharing is caring kan?? ^^

10jarijemari menari-nari memberi informasi ^^

credit to : cilupbah.blogspot.com

p/s : saya insan yang tidak lah sempurna mana, sekadar menjalankan tanggungjawab seorang muslim keatas muslim yang lain. Yang buruk itu datang dari saya, yang baik itu datang dari Allah..

7 comments:

kai azmier said...

dulu ustazah aku ad cerita perempuan paki tudung ada sanggul ne sbnarnya haram.. tak tahu la..

EIGHT IS SAMANIAH said...

nak share lah..tapi tunggu ada mood nak mengcopy dulu..:)

10jarijemari said...

kai~b4 ni pon aku dah pna baca...tp tau macam tu jer la..2 yang aku share..^^

eight~haha..ok...

EIGHT IS SAMANIAH said...

ok..dah copy..hahaha~

10jarijemari said...

tahniah!! saya suka awak kopy...=)

ShUhaDaH said...

saya copy k

10jarijemari said...

gud!! sebarkan ok...