Drop Here 1st~

Petua : Kurangkan Bau Badan Korang!

Assalamualaikum


Korang tau tak yang bau badan korang ni kadang-kadang bau macam urrrrggghhhhh~ iyuuucksss~ rase macam nak muntah pun ade, lagi-lagi korang tak pernah mandi sebulan atau korang baru lepas buat aktiviti yang membuatkan peluh korang mencurah-curah ke ladang gandum, haha....mesti korang penah rase kan, ha! aku pun kadang-kadang lepas joging ke hiking ke, bau ni akan keluar sampaikan aku sendiri pun loya tekak...haha...ni kadang-kadang ade kene mengena dengan pemakanan kita gak..

so adelah sedikit yang dapat dikongsikan sedikit pasal cara nak kurangkan dan hilangkan bau badan yang macam kawan ungka tu...~ ^^





  • MANDI!
    • semestinyalah kalau dah berbau tu...cepat-cepatla mandi ek,sabun kasi kaw satu badan plus syampoo kepala tu, kot2 la tak pernah syampoo kan, beranak pinak dah kelemumur kat kepala tu.
  • Cukur bulus~
    • kalau rase badan tu penuh bulu tu, ha...mst peluh die lg kaw kan, so aku taklah rekemenkan suruh cukur bulu satu badan, just yang mana kat celah-celah yang dah terlajak lebat, cukur la...bila berpeluh, kawasan yang terselit ni akan terkepam bau-bau ni. macam korang simpan ikan kering dalam kotak then duduk kat tengah2 hall rumah korang, cer buka, perrgghh! semerbak harum kasturi...haha~ 
  • Deodoran
    • satu kes lagi, sesetengah manusia ni jenis malas nak pakai deodoran kat ketiak tu, yelah bajet diri tu dah cukup wangi kot, ape la salah pakai sikit, tak kesah la ape pun, janji kalau depan sape-sape tak la berbau bila nak angkat tunjuk biseps kat awek-awek,haha... ha satu lagi, kalau jenis yang saving, kedekut habis nak beli deodoran kan, korang leh pakai kapur barus, confirm bau takkan ader..ini terbukti! (pernah buat dulu..haha~)
  • Cara pemakanan yang betul
    • salah satu dari punca bau badan boleh jugak datang dari pemakanan kita sendiri, yelah, ape yang korang makan tu akan keluar melalui peluh korang tu die punya side effect, sebab orang yang kerap makan ubat akan keluar peluh lain sikit dari kebiasaannye, sebab aku pernah kaji pasal ni walaupun sekadar pemantauan je, hmmm...hehe~

~10jarijemari menari-nari~

1 comment:

Zara Nurhaidah said...

pntg jga kbersihan diri ni.. ^^