Drop Here 1st~

Kenapa Ramai Wanita Meminati Filem Korea??

Assalamualaikum w.b.t


Hari ini aku nak berkongsi dengan korang semua, mengapa perempuan fanatik gile dengan filem-filem dari korea?? Hmm..mengapa ek?? Malaysia punya tak cukup bagus ke??
Mari kita ikuti dibawah ini...




1- Hero yang handsome dan romantik - Dengan muka yang jambu, putih, gaya yang smart dan gaya-gaya rambut yang menarik telah menambat hati-hati wanita diluar sana. Kan?? eleh..aku pun boleh buat la...haha..perasan jer..teet!


2-Jalan cerita yang menarik - Cerita korea ni selalunya berkaitan dengan percintaan.Semua orang merasa cinta kan?? tapi yang menariknya, walaupun selalu berkisar tentang cinta, ada juga mereka selitkan elemen kehidupan seperti halangan keluarga, tekanan hidup, hasad dengki, dan khianat keluarga. Cara ini penonton seolah-olah merasakan mereka berada dalam babak-babak cerita tersebut. Benarkan?? ^^ konon-konon diorang jadi heroin la dalam drama tu...^^


3-Ketandusan drama cinta berkualiti – Kalau drama dekat Malaysia kita dah boleh agak dah jalan cerita dia macam mana ending dia kan?? tengok jer sepuluh minit dah tau macam mana perjalananya. Isu yang dibentangkan terlalu stereotype dan mostly hampir sama dengan drama-drama yang pernah ditayangkan sebelum ini. 


4-Populariti - Drama korea mempunyai populariti yang tinggi terutamanya dikalangan penonton Asia Tenggara. Secara tidak langsung ia menjadi salah satu sumber pendapatan bagi Korea disamping pelancongan.


5- Lokasi dan set yang menarik - Drama-drama yang dilakonkan kebanyakannya mengambil tempat-tempat yang istimewa sesuai dengan mood cinta. Kene pula dinegara meraka mempunyai 4 musim berbanding dengan negara kita. Ini bonus untuk mereka. Tidak hairan lah kalau ada mereka yang ingin ke Korea..^^
aku tak nak! nak ke Jepang..hehe~


Aku tak la minat sangat dengan filem korea ni, juz tgk-tgk jer. Aku tau kat luar sana ramai gurl-gurl yang fan sangat. Yela blogwalk jer mesti ada 3 4 blog berkisar pasal korea ni, tak pun blog dorang penuh dengan artis-artis korea, tak salah pun, cuma aku je...tak berminat..sory..hehe...
so enjoy reading,enjoy blogwalking...^^



20 comments:

ohlala said...

peh terasa terasa . tapi apa yg ditaip tu memang betul pun.takde salahnya ;D

10jarijemari said...

yeke?? hehe...yela takot2 salah kan...maaf dipinta lebih awal..=)

fitrah said...

hehe nak tmbah lg satu
hero & heroin handsome ngn cantik
satu lagi setiap drama da soundtrack yg best khas tuk sesuatu drama...

10jarijemari said...

fitrah~ really?? terlupa sudah..hihi~

ieyka02 said...

kite suke cter korea sebab dorang comeyl2..kiut nk mampus n cter pon best..hheehe

shahjiehan said...

pelik kan ~ SJ poh hairan la

sonata anak kancil said...

saya langsong tak tengok cite Korea ni !jadi tak tahu apa2...nama saya aje Sonata

fatynadia said...

bagi saya, cita jepun lagi best
cita korea ni lebih slow.
ceh ceh, jangan terasa. padahal berapa kerat ja cita yang saya tengok. ehhe

syeezack :) said...

oh perempuan :) memanglaa, ahha.

ain dzaya said...

lately..korea nie jadi tajuk hot para blogger yep..
ntahla..sbb romantik n nmpak cam real kowt!!
ahakzz

10jarijemari said...

ain~ tula. howt u noe..hihi

syeezack~ perempuan kan?? mau yang sepet aja..hee..jgn mara k..

fatin~teett!! kantoi disitu..=p

sonata~ really?? mungkin nama itu

sejuk kot dgr..^^

sj~tula...ish3x ^^

ieyka~ agree wif dat..tp saya xbrapa nak minat..^^

sembil9n said...

aku suka doeh~ paling aku suka dan ulg2 siap nangis gk adalah cerite Heavently Forest!! WooohooO~!

10jarijemari said...

sembilan9~ memang xdisangkal lg..wanita sinonim dengan korea..rite?? ^^

kai azmier said...

yang no 2 tuh aq tak dpt nak cakap ape.. sebab kalu tak silap aku la setiap cerita korea mesti ad hero/heroin akn sakit.. dan lepas tuh buat2 cerita sadis sket.. last2 hero/heroin tu mati.. haha

10jarijemari said...

tahu xper..perlukan pemindahan organ la,barah otak ke..haha...setuju2 ^^

Quela Queen said...

yeah ! amat tepat ^^

cik said...

btul r tu..
for me, hero n heroin amt pentg dlm cite sbb itu yg jdkn kte smgt nk tgk..
jln crite dye real n sweet scene tmbh plak dgn pmndangan yg sgt sesuai..tu yg lg best tgk..
cite mlysia skrg asek2 cite gejala sosial mat rempit, bohsia n seangkatan..
pastu, byk cite hntu..
prempuan xmint cite2 gitu..

nub said...

lagi 1.. hero2 depa dressing smple tapi cam agak semat laa..

tapi ceq lagi suka crita jepon..lawak lagi syok..hahah

10jarijemari said...

queen~ yup!! betoi tu..^^

cik~kononya malaysia nak mengetengahkan masalah sosial y melanda. datz y byk cite mcm tu kot..huhuh...

nub~tula..xpyh kua bajet byk2 kan?? hahah~

NURUL NADIA ROSLAN said...

belom tengok belum tahu. classmates sy yang laki sume dah addicted cite korea! haha. lagi fanatic dari kitorang.