Drop Here 1st~

Blog Tutorial : Cara Nak Promote Blog

Cara Mudah Promosi Blog!!


Assalamualaikum w.b.t


Kepada para-para blogger yang masih tertanya-tanya mengapa blog korang masih tak mendapat sambutan,macam blog aku ni.., walaupun dah lama or blogger baru yang nak famous kan blog korang tu, kat sini aku nak share dengan korang sikit macam mane nak promote blog korang tu dan menaikkan sedikit sebanyak traffik korang, bukan nak mengajar tapi nak share, sharing is caring rite?? mudah-mudahan income masuk lebih masyuk, hehe..
gunakan cara ini sebaik mungkin dan rajin-rajin lah promote blog korang, yang penting rajin! kalau malas, apa pun tak dapat, kan?? ^^





1. Selalu up to date korang punya blog. Jangan biarkan artikel korang terpampang lame sangat. Macam mana orang nak datang blog korang kalau artikel dia sama je.


2. Bagi benda yang pelawat boleh download dari blog korang secara percuma.


3. Kenalpasti pelawat yang datang ke blog korang. Contohnya blog tudung. Buat banyak promote blog korang kat gadis-gadis, mereka kan ayu bertudung, lagi-lagi aku tengok sekarang dah macam-macam jenis tudung ada siap buat kontest lagi, kan?? ^^


4. Kalau berblogwalking tu, tinggalkan link korang dekat Shoutmix, Chatbox or Mister Linky's Magical Widgets. Ini memudahkan tuan punya blog datang ke blog korang. Blog-blog yang masih tak ada Shoutmix etc. wajib letak, ia memudahkan korang gak.


5. Buat link exchange / banner exchange dengan blog lain. 


6. Rajin-rajinkan diri tu komen kat blog orang. Komen tu biarlah yang bernas dan membina. Secara tak langsung tuan punya blogger lebih bersemangat untuk membuat posting lagi dan siapa tahu dia akan datang ke blog korang dan memberi komen semula?? ^^


7. Buat page contact us untuk mendapatkan feedback dan komen dari pengunjung. 


8. Cipta dan sebarkan tagline blog anda contohnya Lebih Hangat Dari Biasa, Tiap Hari Sayang and so on. Ini memudahkan pelawat mengingati blog anda. Terbaru 10jarijemari menari-nari memberi informasi ...hahaha...


9. Dapatkan PageRank (PR) yang baik di dalam Google dan Search Engine. 


10. Gunakan function RSS supaya orang lain boleh subscribe. Contohnya boleh baca melalui e-mel. Korang boleh masukkan e-mel ke dalam kotak di bahagian atas blog ni kalau nak langgan melalui emel.(Bajet blog macam best je orang nak langgan ^_^) 


11. Gunakan domain yang ringkas simple dan mudah diingati. Contohnya 10jarijemari.blogspot.com ^^


12. Promosi melalui signature email.  


13. Promosikan blog korang pada laman sosial seperti Facebook, Myspace,Tagged, Twitter and so much more. ^^


14. Submit URL blog anda di Directory Listing seperti rakanblog.com, blogmalaysia.com, gengblogger dll. 


15. Submit URL di search engines. Contohnya Google, Yahoo, Alexa, MSN dll. 


16. User friendly. Jangan buat blog korang macam kayu balak! Nak loading lambat jer. Kesian dekat blogger-blogger yang internetnya tak berapa nak laju. Caranya kurangkan letak widget dan flash kat blog korang. Dengan ini blog korang akan menjadi lebih laju dan lancar, orang nak masuk blog korang pun suka hati je..^^


So...setakat ini dulu sahaja aku tulis pasal cara nak promosikan blog korang, kalau ada lagi nanti aku tulis lagi ye...


p/s : kalau suka entry ni, komen la sikit, bagi kata-kata semangat ke. Tak nak pun tak apa, korang datang dan baca pun dah cukup bersyukur...^^

57 comments:

fitrah said...

entry yang menarik...i like..hehe

sicomot-comel said...

yahahaha..

meh cek bagi semangat membina yerk..

SLMT MAJU JAYA !

membina tak??hihi

Faiz Tapit said...

nice entry... info yg bgus...
terima kasih sbb share ilmu berguna ni... =p

Sufina said...

ohh,, thank you sbb share!

fatynadia said...

amboi, ni iklan ka?

mr.panda said...

btol tu...hik2..tp pak panda ni cuma ade bbrapa je ciri2 tu...mayb msaa xsmpat kot..huhu

10jarijemari said...

trimas atas2 komen2 yang membina..hee..

fatin~bukan iklan la, tutorial kay..^^

mr panda~betol tu, masa kadang2 begitu padat..=)

::NelyLeyana:: said...

uhuhu... tips yg menarik,

nub said...

terbaek la ni.. hehhe

10jarijemari said...

nely and nub~ realy?? thanx ^^

naem glizzy said...

nice entry!:P

iszieylyanziy said...

saya suke!!!

honourShine said...

nice~~~

kai azmier said...

nice info.. sgt berguna.. yang last aku suke.. user friendly.. kalau blog lembab mmg ramai la tak suke masuk..

Saadah Salim said...

i like it..

aida-myasara said...

simple is beauty...

aRa Naz said...

info yg bez..sy bru je nk mengaktifkn dri kt dlm dunia blog nih..hehee

ahmad salleh said...

nice medium..thanks for sharing
=)

Nurazila_azy said...

tQ...i will practise it..ahaks^_^

zana said...

yaa... kata2 semangat majulah sukan untuk saya!! eh2.. majulah blogger untuk anda... haha

=P

Baharudin Ahmad said...

hahah , bagus tip-tip dia . aku pun tak tahu macam mana nak promote blog aku yang dah terkubur #tak tahu macam mana nak buat url , etc .. haha .
nice posting by the way :)

Mr. KejadaH said...

aku suke entry ni..tq2!!! lepas ni rajin2 la tengok blog aku erk .. apekejadah-zizul.blogspot.com... new blog.. :)

ceritara said...

TQ..UNTUK MAKLUMAT YANG AMAT BERGUNA
http://ceritara-hidup.blogspot.com/

suffyan sukiman said...

mekasih bgtau...hahaha
http://psikyolalola.blogspot.com/

Smile : ) said...

hai semua . salam 1 blogg . h e h e . saya baru lagi dalam blog ni . follow la ea . http://hazzard-alwaysyou.blogspot.com/

syana 3y said...

waahh..byk nyer suggestion 2..
good2..i like too..truskn updte lagi yea mcm nie..
~lalala~
selain 2 tlong promote jgak sy nie..
hehe
http://syana3y.blogspot.com

Kamil Windsor said...

tq di atas info yg berguna,tgh fikir2 gak cmne nak upadte blog neh. ^_^

fieza said...

info yg banyak membantu. thanx ya..:)
ade jugak yg pelawa utk link exchange. tp xtahu cm ne. maaf sy budak baru belajar..:)

kingkoya said...

ilmu2 yang baek dan bermanafaat.moga d teruskan lagi.tq

nini said...

tq..banyak manfaat..sy budak baru blaja buat blog,so tq untuk info.sangat berguna..:)

nini said...

tq..info yang menarik.sy baru beljr nak wt blog,so agak bayk yang xtau..thax ye,sangat berguna..:)

Jejaka Puaka said...

sy ni new blogger..bole la tunjuk ajar sy. tunjuk ajar ku sifu..blog awk ni pun cantik...please yer...

Jejaka Puaka said...

sy ni new blogger..bole la tunjuk ajar sy ye.Tunjuk ajar ku sifu....kalau awk sudi le,,,eheheh...sekian terima kasih.

Ailyz Collections said...

tima kasih sb bg info yg sgt berguna bagi blogger baru yang seperti saya http://ailyzcollection.blogspot.com/

Amy Yusof said...

Tqvm sudi sharing..

Ain Nabila said...

Entry ni sangat menarik dan saya suka . Thanks for sharing . Sharing is caring , right ? Hehe . Jadi , saya ada idealah nak promote blog saya yang tak seberapa ni . Hehe :)

Ayda Effendy said...

terima kasih share ilmu...cmtu meh smua support sy,jom tgk blog baru sy,sy baru mencuba untuk berniaga secara on9.... http://aydaeffendy.blogspot.com/

Yanz Ahmad said...

Terima kasih daun keladi....saya sbnrnya blogger yg br nk berjinak2 dgn dunia ini...menggunakan tagline..SESUNGGUHNYA YG BAIK ADALAH UTK DIKONGSI...

Yanz Ahmad said...

Terima kasih daun keladi..saya adalah blogger yg baru nk berjinak ngn dunia tanpa sempadan ni...yanzcorner.blogspot.com

oscshoppe said...

TQ untuk info..:)

http://onestopcentreshop.wordpress.com/

AQu FiKry said...

nice info.. akan dipraktikkan :)

Aisyah Ruslan said...

thanks nice info....jenguk2 la blog sy hahaha..promote kjap....

said...

dapatkan pelbagai produk kecantikan dan juga accessories dari hujung rambut sampai hujung kaki dengan harga wholesale for one item dgn kami di http://payunghitamputih.blogspot.com
@ www.facebook.com/payunghitamputih

hamli said...

Thank you for sharing. BTW , entry yang menarik

mellow molly said...

thanks for your information! i m so new in this blog arena...
http://awethings2have.blogspot.com/
do visit..hehe

Ismir Faris said...

terima kasih atas pengisiannya..

Amin Azroi said...

Hebat !!
Nak belajar hack Internet ??
Lawat blog nie..

http://hackersmode.blogspot.com

Fatimah Anthony said...

Assalamualaikum..thank u for the info.. visit saya qishanthony.blogspot.com

Daren Haikal said...

Thanks bg info begini terutama pada blogger yg amateur dan baru mcm aku.. haha.. singgah blog baru sy bro.. yeteku.blogspot.com

panChenta speaCial said...

sy pun blogger baru. blog sy lebih kpd posting cerita2. so, cerpen/novel readders, sila lah blogwalking ke sini: http://cerpenmenariklawakbest.blogspot.com/p/jeling-jeling.html

panChenta speaCial said...

http://cerpenmenariklawakbest.blogspot.com/p/jeling-jeling.html

the anugerah said...

good job!! memang terbaik lah entri..aku pum boleh follow tips kau :)

sesape yang berminat dgn kasut vibram and corelle boleh singgah kat blog aku http://theanugerahmentari.blogspot.com/

Ms. Ivviey Twentynine said...

:::
Thank you for this info , admin . Hope my blog msivviey.blogspot.com will get a visitor sooner.

salawaty shukur said...

Terima kasih. Info yg sgt baik

Miera Shazira said...

assalamualaikum.. thanks kongsi info tu..

Fossil Radar said...

Terbaik

Norazlina Razali said...

tq info yng sangat baguzzz!!