Drop Here 1st~

Blog Tutorial : Pelawat Sedang Online

Assalamualaiku w.b.t

Pada hari yang indah ini aku ingin berkongsi lagi dengan korang ilmu yang aku perolehi tempoh hari iaitu mengetahui jumlah pelawat yang sedang datang melawat blog korang. Kalau pakai geo counter memang dah ada tertera tentang jumlah pelawat yang online tapi kadang-kadang ia tak betul kerana ia kadang-kadang tidak mengikut waktu yang sebenar.

so... di sini ada satu cara yang kita tahu jumlah sebenar dan waktu sebenar pelawat yang datang ke blog anda...
whos.amung.us  merupakan widget yang menunjukkan jumlah pelawat sebenar yang sedang online di blog anda.

The tutorial start  now....

1. Buka laman web dia http://whos.amung.us/





2. Pilih kedudukan korang nak letak widget ni. Then copy kod HTML dia.



3. Macam biasa paste kod HTML anda di dash board>design>page element>add gadget ( HTML/javascript)


4. Save dan setel.


contoh aku punya


Sebarang pertanyaan, jangan segan untuk bertanya. ^^

~10jarijemari menari-nari berkongsi informasi~





3 comments:

aida-myasara said...

salam
nk tnye pasal auto blogwalking tu mcm ner?
apa kebaikan dan keburukannye?

10jarijemari said...

wkslm~
kebaikan dier, cik aida tak perlu bersusah payah dan membuang masa berblogwalking ke blog2 orang, keburukan dia pula, blogger tidak suka dengan cara ini...tidak mesra blogger~

Taip Saja said...

thanks 4 the tutorial...:)