Drop Here 1st~

Blog Tutorial : Tukar Template Yang Di Download

Menukar Template Blog Yang Di Download.


Assalamualaikum w.b.t


Entry sebelum ini aku buat berkenaan dengan senarai website yang menawarkan pelbagai template-template yang cool lagi smart, hehe..so hari ini aku ingin berkongsi dengan korang pula macam mana hendak menukar template yang telah korang download tu. Mungkin ramai yang dah tahu, tapi aku rasa ada segelintir blogger yang tak tahu sangat lagi-lagi newbie, so lets roll~




Berikut cara-cara untuk menukar template yang telah korang download tu :

1. Download terlebih dahulu template yang korang berkenan dekat website. Senarai website telah pun aku senaraikan sedikit sebanyak. klik sini

2. File yang korang download tu biasanya dalam WinRAR Zip, so korang kene lah extract dahulu.


3. File yang korang extract akan menjadi bacaan XML, bukan lagi dalam bacaan WinRAR Zip


4. Log in ke blog korang

5. Klik Design


6. Klik menu Edit HTML

7.     Dinasihatkan supaya korang membuat backup file, mane tau tak smart kan, korang leh tukar balik. Download Full Template.


8. Kilk pada choose file dan pilih file template yang korang nak dan upload.


9. Apabila keluar peringatan, pilih Keep Widgets


10. Selesai



5 comments:

fatynadia said...

benda ni la paling saya tak reti buat hmmphh! but thanks. nanti kalau ada masa nak cuba jugak lah! XD

10jarijemari said...

cuba taw..jgn sampai bersepah widget2 tu dah la...=p

EIGHT IS SAMANIAH said...

camne nak extract winrarzip to xml???explain plss..

10jarijemari said...

senang je... cik eight right click kat file tu, nanti ada extract here dan extract file. Pilih mana2 dan extract kan, nanti file yang diextract tu akan keluar dan bacaan file tu XML ^^

EIGHT IS SAMANIAH said...

ok dah faham..arigato kuzaimaz~