Drop Here 1st~

Ibadah : Tidur Lebih Indah Dengan 4 Pekara

Assalamualaikum w.b.t


Nak tidur dah?? nanti dulu....gosok la gigi tu, ia boleh memanjang kan hayat gigi kita, nak pakai sampai mati ni, basuh muka tu, hilangkan segala makeup or debu2 yang ada kat muka tu, bagi muka bernafas dengan lancar, basuh kaki tu...tau basuh kaki tu apa?? mengambil wuduk yer bukan basuh kaki macam kaki tu terpijak najis, huhu...solat lah sekiranya belum solat isyak, jangan main tidur je, karang mati masa tidur dah ke neraka....
then lastly lakukan lah 4 perkara ini....^^





Rasullah berpesan kepada Aisyah ra :
"Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara, iaitu : 

1. Sebelum khatam Al Qur'an,
2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir,
3. Sebelum para muslim meredhai kamu,
4. Sebelum kaulaksanakan haji dan umrah.... "

Bertanya Aisyah :
"Ya Rasulullah.... Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?"
Rasul tersenyum dan bersabda :
"Jika engkau tidur bacalah : 


Al Ikhlas tiga kali
seakan-akan kau mengkhatamkan  Al-Qur'an. 


Membacalah selawat untukKu dan para nabi sebelum aku, maka kami semua akan
memberi syafaat di hari kiamat. 


Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredhai kamu. 


Dan,perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka
seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umrah" 



Dah buat?? barulah boleh tidur dengan nyenyak, kalau takut terlepas waktu subuh, tepuk bantal nak baring tu sambil selawat keatas nabi Muhammad saw then niat nak bangun pagi untuk melakukan ibadah, insyaAllah kalian akan terjaga...saya selalu buat...alhamdulillah ia menjadi..^^




~10jarijemari menari-nari berkongsi ilmu dan informasi~






10 comments:

Norasiah Nasir said...

thanks ..InsyaAllah saya akn praktik kan..

SaH ShUhaDaH said...

tip y sgt bgus

10jarijemari said...

amin~ ^^

Shamin Aizuddin said...

great..
lepas ni aku tido lagi nyenyakk.

tenks

nelly said...

nice info .maceh !

the c0lourfull m0nster said...

i'allah.. akan di praktikkan..

Kool Stuffs said...

thanks for the tip..bleh dipraktikkan..

10jarijemari said...

nelly~ welkam~

colourful~ sama2 lah yer ^^

ks~welkam ^^

amalina khalil said...

nak share,boleh?info yg sangat best,berguna tapi selalu lupa nak buat

10jarijemari said...

boleh saje...jgn lupa kredit kan ke blog ini..sambil link kan sekali..=)