Drop Here 1st~

Hikmah Ayat Al-Kursi Menurut Hadis

Assalammualaikum w.b.t

Mari kita kongsikan bersama kelebihan ayat Al-Kursi menurut hadis, sambil itu kita amalkan dalam kehidupan kita sehari-hari...

Hikmah Ayat Al-Kursi Menurut Hadis

1. Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi bila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

2. Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang fardu, dia akan berada dalam lindungan Allah sehingga sembahyang yang lain.

3. Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, dia akan masuk ke dalam syurga, dan barang siapa yang membacanya ketika hendak tidur, Allah akan memelihara rumahnya dan rumah-rumah disekitarnya,

4. Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap solat fardu, Allah SWT akan menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur, setiap perbuatan orang yang benar, pahala nabi-nabi, serta Allah melimpahkan rahmat kepadanya.

5. Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah akan mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya –mereka semua memohon dan mendoakan baginya.

6. Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang, Allah akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid.

7. Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah akan memberi pertolongan kepadanya.

~10jarijemari~

3 comments:

ain dzaya said...

Islam itu mudah...tapi manusia yang menyukarkan...

Wanita2u said...

Jom join giveaway dari Wanita2u pula. :)
Hadiah mmg sangat menarik. Berbaloi-baloi join. Hehehe.

http://portalwanita2u.blogspot.com/2011/09/wanita2u-2nd-giveaway.html

man said...

thanks...good information.