Drop Here 1st~

Blogger Dan Mata

Blogger Dan Senaman Mata 

Orait...hari ini aku nak kongsi sikit dengan korang yang melekat dekat depan PC tak mahu berganjak-ganjak bangun dari kerusi tu, sibuk mengupdate blog la, facebook la, main counterstrike la, feveret kot~ ^^ and so on...untuk pengetahuan korang...menghadap skrin komputer yang terlalu lama boleh mendatangkan risiko dekat mata korang tu antaranya cepat rabun dan munculnya tompokan putih pada mata...mesti korang tak nak mata korang yang menawan lagi bolat-bolat tu jd tak menawan lagi berpenyakit kan??..so kat sini aku ada beberapa cara yang disyorkan para doktor seluruh dunia...ecececeh...^^  untuk merehatkan mata yang kepenatan itu....ia dipanggil 20-20-20.

Firstly, setiap 20 minit melihat skrin komputer, korang mengupdate blog, blogwalk or blogjog..hehe...cuba korang pandang ke arah objek yang tinggi 20 kaki...tinggi kot~...macam tengok siling yang bersawang tu ke, cicak yang berlegar-legar atas kepala tu tak pun pokok-pokok sekeliling korang (kalau online kat luar la ye ). Ini dapat mengelakkan kepenatan mata.

Secondly, kerlipkan (kedip+kerlip) sebanyak 20 kali berturut-turut agar ia dapat membasahkan serta melancarkan peredaran otot mata....secara tak langsung lebih ligat la korang membaca blog orang, blog aku ni ke..hihi ^^...macam pelincir minyak la kata kan...hehe...apela aku mengarut ni..^^

Lastly, korang berjalan kaki. Berjalan sebanyak 20 langkah, pergi ke toilet, minum air jap kat dapur, tak pun jalan jer kat dalam bilik tu pusing-pusing sebanyak 20 langkah...hahaha...tebiat ape...biarkan ^^. Then duduk dalam posisi tertentu. Ini dapat membantu peredaran darah bukan sahaja pada mata tetapi keseluruhan badan korang. ^^
Her eyes kill me~


so...apa lagi yang ditunggu?? lakukan aktiviti mata anda agar lebih segar dan menawan...ceehh~




13 comments:

yunykhoo said...

bagus tips ni. dapat dari mana? :P

10jarijemari said...

thnx..
perolehi dari maskulin idamanku ^^

Fa-zlyn said...

tips yg elok tuk blogger nih.hehe

eR-FaZ said...

tips yg hebat

misz FaTiN said...

nice sharing..
tq..^_^

Norasiah Nasir said...

saya dah rabun ..but utk elak betmbh teruk ok gak tip2 ni.,.thanx

10jarijemari said...

saya pon rabun juga..~^^

kai azmier said...

tip menarek ne bro.. bagoih!

LittLeMyRsHMaLLoW said...

yEah tiPs sEnAMAn yG Baik utK MatA MyRa yG bEsAr niH....
errr~ tapi dah RabUn...hukhuk~
aPe2 pUn NiCe Lah ! =)

hamzah ian said...

skodeng itu senaman mata.. hehe

10jarijemari said...

sekodeng jgn lame2.... ^^

mia.lia said...

tgh kerlip mate ni..walo da rabon da pn..he3

10jarijemari said...

takpa...kelip ja....tuan blog ni pon rabun juga..=)